İçeriğe geç

Polis Sorgu Yapabilir Mi

Polis sorguya çekebilir mi?

Başka bir deyişle, sorgu ile ifade alma işlemi arasındaki temel fark şudur: İfade kolluk görevlileri (polis, jandarma, sahil güvenlik) veya Cumhuriyet savcısı tarafından alınırken, sorgulama her zaman hâkim tarafından yapılır.

Sorguyu hangi polis yapar?

Sorgulama, soruşturma evresinde sulh ceza hâkimi tarafından, kovuşturma evresinde ise ceza davasının görüldüğü yetkili ve görevli mahkeme tarafından yapılır.

Polis soru sorabilir mi?

Polis şüphelilerden, şikayetçilerden veya tanıkların ihtiyaç duydukları şeyleri sorabilir, ancak polise ne istediklerini sormak veya raporda ne istediklerini kaydetmek gibi uygulamaların yasal bir temeli yoktur. Kolluk kuvvetlerinin ifadeleri kaydetme konusunda takdir yetkisi yoktur ve karar veren bir otorite değildir.

Polis sorgusu ne kadar sürer?

Polis memurları ifade verme talimatı aldıklarında, kişiyi makul bir süre içinde ifade vermeye çağırırlar. Bu süre değişebilse de ortalama 7-10 gün olabilir. Ancak, belirli olaya bağlı olarak, kişi hemen gözaltına alınabilir.

Bir polis hangi bilgilere ulaşabilir?

Kişinin adı ve soyadı, doğum yeri ve doğum tarihi dahil olmak üzere kimlik bilgileri. Görüşülen kişi hakkında arama veya tutuklama emri varsa, bu konudaki bilgiler. Kişi hakkında tutuklama emri olmasa bile, Bilgi Toplama Yönetmeliği’nin ilgili 9/b maddesinde listelenen suçları işlemişse, bu suç hakkındaki bilgiler.

Sorguya alınmak sicile işler mi?

Polis karakolunda ifade vermek kişinin dosyasına girer mi? İfade verme celbi veya polis karakolunda ifade vermek kişinin dosyasına girmez. Suç kaydına veya arşive işlenmez. Ancak kişi soruşturma sonucunda ceza almışsa bu ceza kişinin suç kaydına işlenir.

Polis sorgulama yapabilir mi?

Sanık ve katılımcının doğrudan soru sorma hakkı Sanık ve katılımcıya doğrudan soru sorma hakkı tanınmamıştır. Sanık ve duruşmaya davet edilen katılımcı tanıklar, bilirkişiler veya diğer kişiler, başkan veya yargıç aracılığıyla soru sorabilirler.

Polis çapraz sorgu yapabilir mi?

3- Karşı taraf – tarafın tanığı (düşman tanık) Bu durumda tanığı sunan taraf, hâkimden tanığının “diğer tarafın tanığı” olarak ilan edilmesini ister. Hâkim bu durumu kabul ederse, ilgili kişiyi çapraz sorgulama imkânı vardır.

Polis sorgusuna ne denir?

GBT (Genel Bilgi Toplama) uygulaması, bireyler hakkında temel bilgilerin alınması olarak tanımlanabilir. Kolluk kuvvetleri tarafından sorgulama yoluyla bireylerin yasal durumlarına erişim sağlanır.

Polis neden TC sorar?

Polis memurları kamu güvenliğini sağlamak, suçu önlemek ve kolluk kuvvetlerini sağlamak için kimlikleri doğrulama yetkisine sahiptir. Bu yetki belirli bir kişinin kimliğini doğrulamak, suç işlemesi muhtemel bir kişiyi tespit etmek veya bir suçu araştırmak için kullanılabilir.

Hakim polise emir verebilir mi?

Ancak savcılar polise soruşturma emri verebilir. Ayrıca albaylar da dahil olmak üzere kolluk kuvvetlerinin üyelerini de soruşturabilirler. Hakimler davaları dinleyen ve karara bağlayan bağımsız yargı makamlarıdır. Polis memurlarına emir verme yetkileri yoktur.

Polis TC kimlik numaramı aldı ceza yazabilir mi?

Polisin kimlik numaranızı yanınızda götürmeniz nedeniyle size ceza kesmesi mümkün olabilir, ancak bu yalnızca bir trafik ihlali veya başka bir suç işlediğiniz tespit edilirse mümkündür. Polis memurlarının keyfi olarak ceza kesme yetkisi yoktur.

Sorguyu kim yapar?

Bu ayrımın sebebi, işlemi yapan makamın farklı olmasıdır. İşlem savcı veya kolluk kuvveti tarafından yapılıyorsa buna ifade alma denir. İşlem hâkim (sulh ceza hakimi) veya adli makamın mahkemesi tarafından yapılıyorsa buna sorgu denir.

İfade için polis arar mı?

Kanıt verme celbi, ya bir çağrı fişi aracılığıyla, kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma) evde şahsen bulunmasıyla ya da uygulamada en yaygın yöntem olan telefonla verilir. Kişinin celpte hazır bulunması zorunlu değildir, ancak makul bir süre içinde kanıt vermek üzere hazır bulunması önerilir.

Savcılık neden fotoğraf ister?

Teşhis, şüpheli veya sanığın kimliğinin belirlenmesi veya fotoğrafının mağdur veya tanığa gösterilerek, onun kim olduğunun veya suçun gerçek faili olup olmadığının belirlenmesi işlemidir.

Polis istediği zaman kimlik sorabilir mi?

Kolluk kuvvetleri, durdurma yetkisine sahip oldukları durumlarda ve kolluk kuvvetleri görevlerini yerine getirirken bir kişiden kimlik isteyebilir. Kimliğini gösterirken, kişi kolluk kuvvetlerinin bir üyesi olduğunu belirtmelidir. Kişi, kendisini tanımlamak isteyen kolluk kuvvetleri görevlilerine kimliğini göstermelidir.

Emniyette sorguyu kim yapar?

Bu, şüphelinin söz konusu olayla ilgili ifadelerinin soruşturma aşamasında savcılık veya yetkili kolluk kuvvetleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) tarafından kayda alınması işlemidir. Her durumda, sorgulama mahkemede bir hakim tarafından yapılır. Bu, ifade ile sorgulama arasındaki temel farktır.

Polis kaçan kişiyi vurabilir mi?

Kişi bu isteğe uymaz ve koşmaya devam ederse, başlangıçta uyarı amaçlı bir ateş açılabilir. Ancak, kişinin kaçmakta ısrar etmesi nedeniyle yakalanması mümkün olmazsa, yakalanmasını sağlamak için gereken ölçüde ateş açılabilir.

Polisler cüzdana bakabilir mi?

Aranan kişinin ceplerine bakmak yasadışı bulunmamıştır. Polisin görevlerini yerine getirirken kişilere kimliklerini sorması yasadışı değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort