İfade hangi saatlerde verilir?
İcra emriyle çağrılan şüpheli veya sanık, en geç yirmi dört saat içinde, yolculuk için zamanın elvermemesi hâlinde, çağrıyı yapan hâkim, mahkeme veya Cumhuriyet savcısı önüne çıkarılıp ifadesi alınır.
Karakolda saat kaça kadar ifade verilir?
Yakalanırsak, direniş seviyesine bağlı olarak kolluk kuvvetleri tarafından ifade vermek üzere polis karakoluna veya savcılığa götürüleceğiz. Bu süreçte ifade vermek üzere polis karakolunda kalacağımız süre 24 saati geçmeyecektir.
Karakol ifadeye ne zaman çağırır?
Kişinin zorla getirilmesine karar verilmesi halinde savcının ifade vermeye çağrılması için süre 24 saattir. Kişinin bu süre içerisinde hazır bulunması zorunludur.
Karakolda ifade verirken nelere dikkat edilmeli?
Polis karakolunda ifade verirken dikkat edilmesi gerekenler: Şüpheli veya sanık, tanıkların aksine bildiklerini söylemek, doğruyu söylemek veya yemin etmek zorunda değildir. Şüpheli susma hakkını kullanabilir ve kimlik bilgileri dışında doğruyu söyleyemez (CMK m. 147).
Gece ifade alınır mı?
Dördüncü Adalet Paketi kapsamında yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesiyle, sadece delil sunmak amacıyla yapılan gece tutuklamaları ve zorla kaçırmalar dönemi sona erdi.
Emniyette ifade verdim sonra ne olacak?
Savcı, ifadeden sonra genellikle kişiyi tutuklama veya adli kontrol için ceza adaleti hakimine sevk eder. Ceza adaleti hakimi daha sonra şüphelinin duruşma sırasında tutuklanıp tutuklanmayacağına veya serbest bırakılıp bırakılmayacağına karar verir. Bu sorgulamanın tek konusu, kişinin tutuklanmasının gerekli olup olmadığı sorusudur.
İfade için polis arar mı?
Tanıklık çağrısı, ya çağrı kağıdıyla, kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma) evde şahsen bulunmasıyla ya da uygulamada en yaygın yöntem olan telefonla yapılır. Kişinin çağrıya katılma zorunluluğu yoktur, ancak makul bir süre içinde tanıklığa gitmesi önerilir.
Karakol 7/24 açık mı?
Polis karakolları Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı olup toplumsal olaylara müdahale etmek ve güvenliği sağlamakla görevlidir. Bu nedenle şirket 7/24 hizmet anlayışını takip etmektedir.
Karakola ifadeye gitmezsem ne olur?
Polise veya savcılığa çağrılırsam ve gitmezsem ne olur? Eğer ifade vermek için gelmezseniz, size karşı tutuklama emri çıkarılabilir. Bu durumda, kolluk kuvvetleri sizi ifade vermeye zorlayabilir.
Polise verilen ifadeyi nasıl görebilirim?
UYAP SMS Bilgilendirme Sistemi (), dava dosyaları ve icra takiplerine ilişkin bilgiler de dahil olmak üzere sistemde gerçekleştirilen işlemlere ilişkin uyarı, veri ve duyuruların kısa mesaj (SMS) yoluyla kullanıcılara iletilmesini sağlamaktadır.
Polis ifadeye niye çağırır?
Polis veya savcılar tarafından bir olay hakkında ifade vermeniz istendiğinde ve siz şikayetçi veya tanık değilseniz, bu genellikle bir suç şüphesi olduğunu gösterir. Şüpheliyseniz, öncelikle size karşı hangi iddiaların yapıldığını anlamak önemlidir.
İfade vermek sicile işler mi?
Eğer ifade vermek için polis merkezine veya savcılığa çağrıldıysanız, bu durum veya verdiğiniz ifade hiçbir şekilde sabıka kaydınıza işlenmeyecektir. Sadece ifade vermeye gitmemeniz durumunda hakkınızda tutuklama veya gözaltı kararı çıkarsa, bu kararlar polisin GBT (Genel Bilgi Arama) sistemine işlenecektir.
Karakola ifade verdim dava açılır mı?
Suç şüphesiyle hakkında soruşturma yapılan kişiler, soruşturma konusu hakkında ifade vermek üzere polis karakoluna çağrılabilir. Suç olayıyla ilgili şüpheler, ifade verildikten sonra bile giderilemezse, ifade vermek üzere çağrılan kişi hakkında cezai işlem başlatılabilir.
Karakola şikayetten sonra ne olur?
Suç duyurusunda bulunulması üzerine polis, konuyu ilgili Cumhuriyet savcılığına bildirir, Cumhuriyet savcılığının emir ve talimatları doğrultusunda olayı soruşturur, savcılık tutanağı düzenler ve dosyayı Cumhuriyet savcılığına iletir.
Verilen ifadeyi kimler görebilir?
Başka bir deyişle, ifade alma, şüphelinin soruşturma aşamasında kolluk kuvvetleri veya savcı tarafından sorgulanmasıdır. Ancak bazı durumlarda şüpheli, soruşturma aşamasında sorgulanabilir.
Polis telefonla ifadeye çağırır mı?
Tanıklık çağrısı, ya çağrı kağıdıyla, kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma) evde şahsen bulunmasıyla ya da uygulamada en yaygın yöntem olan telefonla yapılır. Kişinin çağrıya katılma zorunluluğu yoktur, ancak makul bir süre içinde tanıklığa gitmesi önerilir.
Bir ifade ne kadar sürer?
Bir ifadenin alınmasının süresi, suçlamanın türüne ve olaya bağlı olarak değişir. Herhangi bir polis karakolunda (karakol) veya jandarmada 1 saat sürebilen bir ifade, uyuşturucu veya organize suç gibi şubelerde 12 saat sürebilir.
Karakola ifade vermeye gitmezsem ne olur?
Polis karakoluna ifade vermeye gitmezsem tutuklanır mıyım? Eğer ifade vermezseniz, hakkınızda tutuklama emri çıkarılabilir. Ancak, her zaman ifade vermeye gelmezseniz, bu tutuklanacağınız anlamına gelmez. Savcı, durumun değerlendirilmesine dayanarak tutuklama kararı verebilir veya vermeyebilir.
Cumartesi ifade verilir mi?
Her adliye binasında, mesai saatleri dışında, hafta sonu ve resmi tatillerde görülen davalar ile mahkeme işlerine bakmak üzere yeteri kadar Cumhuriyet savcısı ile sulh ceza mahkemelerinden, asliye ceza mahkemelerinden, ağır ceza mahkemelerinden ve infaz ceza mahkemelerinden birer görevli hizmet mahkemesi olarak görev yapar.