İçeriğe geç

Buğdayda Kardeşlenme Nasıl Olur

Buğdayda kardeşlenmeyi artırmak için ne yapmalı?

Kardeşlenmeyi hızlandırmak için buğdayda kardeşlenme döneminde ilk uygulama dekara 350 cm3’tür. EkosolFarm sıvı solucan gübresi, sonbaharda püskürtme veya yağmurlama sistemleri kullanılarak uygulanır.

Buğdayda kardeşlenme ne demek?

Bitkinin kök sayısı kardeşlenmeyle, yani her çimlenen tohumdan birden fazla gövde oluşmasıyla artar. Kardeşlenmeyle ilgili tüm oluşumlar bitkinin kök tacı içinde gerçekleşir. Kardeşlenmenin şiddeti; çeşide (genotipe), toprak ve iklim faktörlerine, ekim zamanına (yaz-kış ekimi) ve sıklığa (norm) bağlıdır.

Tahıllarda kardeşlenme nedir?

Tahıllarda, genellikle çimlenen bir tohumdan birden fazla sap oluşur. Bu sapların her birinin ayrı kökleri vardır. Bir tohumdan birden fazla sap oluşması olayına kardeşlenme denir.

Buğdayda yüksek verim nasıl alınır?

Genel bir kılavuz olarak buğday yetiştiriciliğinde dekara 600 kg’ın üzerinde verim elde etmek ve dengeli gübreleme sağlamak için 12-14 kg/gün saf azot ve 4-5 kg/gün fosfor dozları yeterlidir. Fosforlu gübreler ekim sırasında veya ekimden önce toprağa uygulanmalıdır.

Buğday kardeşlenme dönemi nasıl anlaşılır?

Ekim zamanlarına göre buğdayın tahmini kardeşlenme zamanları; İlimizde; Erken ekilen buğdaylar ARALIK ayında, normal ekim döneminde ekilen buğdaylar OCAK ayında, geç ekilen buğdaylar ise ŞUBAT ayında yumurtadan çıkacaktır.

Buğday en çok hangi gübreyi sever?

Buğday için hangi gübre kullanılır? Buğdaya azotlu ve fosforlu gübreler uygulanabilir. Buğday yetiştiriciliğinde amonyum nitrat, üre gübreleri ve kompleks gübreler tercih edilir.

Buğdayın proteini nasıl artar?

Buğday tanesi protein ve nişasta içerdiğinden, nişasta yağışlı yıllarda daha uzun süre ve büyük miktarlarda tanede birikir. Protein oranının istenilen düzeyde elde edilmesindeki en önemli etken azot gübrelemesidir, çünkü proteinin yapı taşı azottur.

Buğdayda çinko ne işe yarar?

Buğdayda çinko kullanımı, bitkideki oksin hormonunu tetiklediği için kardeşlenmeyi artırır. İki yaprak arasındaki bağlantıyı uzatır ve tutam oluşumunu engeller. Yaprak bıçaklarını genişletir. Buğday tanesini kırmızı yapar.

Buğday derin ekilirse ne olur?

EKİM MESAFESİ Tohum derin ekilirse, çıkış zayıf olacaktır. Ancak, kurak bölgelerde, hafif topraklara derin ekilir. Don riski olan bölgelerde, kökler gelişme şansı bulmadan önce don nedeniyle zarar göreceğinden, erken ve derin ekim önerilir.

Buğdayda rutubet kaç olmalı?

Tahılın nem oranı %13’tür.

Buğday neden çimlenmez?

Buğday, çoğunlukla sıcak ve serin ortamlarda yetişen bir bitkidir. Gelişiminin erken evrelerinde, yani çimlenme ve kardeşlenme evresinde, yüksek sıcaklıkları sevmez. Sıcaklık genellikle 5-10 °C civarında ve bağıl nem %60’ın üzerinde olduğunda bitki normal şekilde gelişmeye devam eder.

Bir buğday tanesinden kaç başak çıkar?

Verimli saplarda başak başına düşen ortalama tane sayısı 19,54 ile 36,02 arasında değişmektedir. Başakta en fazla tane sayısı ana sapta sayılmış, bunu 27 tane takip etmiştir.

En yüksek verimli buğday hangisi?

Seval buğday çeşidi çok sağlam bir yapıya sahiptir ve soğuğa ve kuraklığa karşı çok dayanıklı olduğu bilinmektedir. Toprağın gübre ile tam reaksiyona girmesini sağlar. Yüksek verimli buğday çeşitleri arasında ilk sırada yer alır.

Buğdaya 26 nitrat ne zaman atılır?

Azotun birinci kısmı ekimden önce veya ekim sırasında 20-20-0 gibi kompleks bir gübre kullanılarak, ikinci kısmı Şubat sonu üre (%46 N), üçüncü kısmı ise Mart sonu Nisan başında amonyum nitrat (%26 N) veya %33 N) şeklinde tarlaya yayılarak elde edilir.

Buğdayda kalsiyum ne işe yarar?

Kalsiyumun temel işlevi hücre duvarlarını ve dolayısıyla bitkiyi güçlendirmektir. Eksikliği durumunda bitkinin hücre duvarları ve dokusu parçalanır. Hücre yapısında bulunan kalsiyum, bitki dokusunu ve meyveleri mantar ve bakteri enfeksiyonlarından korur.

Buğdayda kalsiyum ne işe yarar?

Kalsiyumun temel işlevi hücre duvarlarını ve dolayısıyla bitkiyi güçlendirmektir. Eksikliği durumunda bitkinin hücre duvarları ve dokusu parçalanır. Hücre yapısında bulunan kalsiyum, bitki dokusunu ve meyveleri mantar ve bakteri enfeksiyonlarından korur.

Buğdayın proteini nasıl artar?

Buğday tanesi protein ve nişasta içerdiğinden, nişasta yağışlı yıllarda daha uzun süre ve büyük miktarlarda tanede birikir. Protein oranının istenilen düzeyde elde edilmesindeki en önemli etken azot gübrelemesidir, çünkü proteinin yapı taşı azottur.

Buğdaya 26 nitrat ne zaman atılır?

Azotun birinci kısmı ekimden önce veya ekim sırasında 20-20-0 gibi kompleks bir gübre kullanılarak, ikinci kısmı Şubat sonu üre (%46 N), üçüncü kısmı ise Mart sonu Nisan başında amonyum nitrat (%26 N) veya %33 N) şeklinde tarlaya yayılarak elde edilir.

Buğdayda çinko ne işe yarar?

Buğdayda çinko kullanımı, bitkideki oksin hormonunu tetiklediği için kardeşlenmeyi artırır. İki yaprak arasındaki bağlantıyı uzatır ve tutam oluşumunu engeller. Yaprak bıçaklarını genişletir. Buğday tanesini kırmızı yapar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort deneme bonusu veren siteler
Sitemap