Aleyhine hukuk davası açılan kişiye ne denir?
Davayı açan kişiye davacı, aleyhine dava açılan kişiye ise davalı denir.
Dava açan kişiye ne denir?
Hukuki bir anlaşmazlıkta iki taraf vardır: davacı ve davalı. Davacı, mahkemede dava açan kişidir. Davalı, davaya karşı haklarını savunması gereken kişidir.
Kamu davası açılan kişiye ne denir?
“Sanık” terimi, ceza mahkemesinde hakkında kamu davası açılan kişiyi ifade eder. Kamu davaları, ilk derece ceza mahkemesi ve yüksek ceza mahkemesi gibi genel mahkemelerde ve suç türüne bağlı olarak özel mahkemelerde de açılabilir.
Mahkemesi olan kişiye ne denir?
Davalı (Mahkeme) Davalı veya daha önce adlandırıldığı gibi davacı, kendisine dava açılan gerçek veya tüzel kişidir. Davacının mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde kendisine karşı iddiaların yöneltildiği taraftır.
Sanık davalı mı davacı mı?
Sanık, mahkemede suç işlediği iddia edilen kişi olarak suçlanan kişidir, sanık ise davacının iddialarına karşı kendini savunan kişidir. Sanık ve sanığın hakları ve yükümlülükleri bu açıdan birbirinden farklıdır.
Katılan kim olabilir?
KATILIMCI (MÜDAHALECİ) CMK, davadan çıkarları etkilenebilecek kişilere, özellikle suçun mağdurları ve zarar gören taraflarına, kovuşturma aşamasında davaya katılma hakkı tanır. Hem mağdura hem de kamu adına savunma görevini yerine getiren kişiye bir hak tanındığında, kişi hem katılımcı hem de yetki sahibi olur.
Karşı dava açmak ne demek?
Karşı dava hükümleri Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 132 ila 135. maddelerinde yer almaktadır. 132. maddenin açıklayıcı notuna göre: Karşı dava, davalının, davacıya karşı asıl davada açılmış ve halen derdest olan bir davada, asıl davanın görüldüğü mahkemede ileri sürdüğü taleptir.
Dava yanlış kişiye açılırsa ne olur?
Yalan bildirilen tarafın değiştirilmesine izin verilmezse veya eksik olan tarafın davaya katılmasına izin verilmezse, davanın reddi ve gerçek davacı tarafından veya gerçek davalıya karşı yeni bir dava açılması gerekir; ancak gönüllü taraf değişikliği ve isteğe bağlı refakatçiliğin ispat edilmesi gereken haller hariç…
Davacı kişiye ne denir?
Davacı veya eski davacı, dava açan veya mahkemede dava açtıran kişi veya taraftır. Bu nedenle davacı sorununa yasal bir çözüm bulmaya çalışır. Haklıysa davayı adalet lehine bir kararla sonuçlandıracaktır.
Mahkemeye çağıran kişiye ne denir?
İcra memurlarına “çağrı memurları” da denir. İcra memurları, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde görev yapan ve yargılamanın disiplininden sorumlu olan kişilerdir.
Kadek ne demek?
Kamu davasının açılmasının ertelenmesi; Kamu davası açılmasını gerektirecek şüphenin varlığı halinde, hakkında kamu davası açılması gereken kovuşturma, failin kişiliği ve kendisine isnat edilen suçun önemi göz önünde bulundurularak ve iyi halli olması hâlinde, belirli koşulların varlığı hâlinde belirli bir süre ertelenir.
Savcı her şikayete dava açar mı?
Ceza mahkemelerinde şikayette bulunma yetkisi savcılara aittir. Özel kişiler bir suçun mağduru olurlarsa, savcılığa şikayette bulunmaları gerekir. Savcılık daha sonra gerekli soruşturmaları ve incelemeleri yapar ve gerekirse kamu adına suç duyurusunda bulunur.
Dava açılan kişiye ne denir?
Davanın tarafları: Hukukun her dalına göre değişse de, davada genellikle iki taraf vardır: davacı ve davalı. Açılan bir davada, dava eden tarafa davacı, dava edilen tarafa ise davalı denir.
Şikayet edilen kişiye ne denir?
Şikâyetçi gerçek kişi olabileceği gibi şirket, vakıf, dernek vb. de olabilir. Ayrıca tüzel kişi, örneğin özel kişi de olabilir. Tüzel kişiler, yetkili makamlara şikâyette bulunma hakkını kullanırlar.
Mahkemede yargılanan kişiye ne denir?
Sanık, ceza yargılamasının başlangıcından, yani ceza mahkemesine iddianamenin sunulmasından itibaren kesin hüküm açıklanıncaya kadar geçen süre içinde hakkında suç şüphesi bulunan (mahkeme önüne getirilen) kişidir.
Hukukta suçluya ne denir?
“Şüpheli” suçlu bulunan kişidir ve “suçlanan” ise hakkında suçlama yöneltilen kişidir. Genellikle ciddi suçlar nedeniyle bir yargıcın kararıyla bir gözaltı merkezine gönderilen kişiye “tutuklu” denir ve yargılamanın sonunda suçlu bulunan ve cezalandırılan kişiye “hükümlü” denir.
Mütelahik ne demek?
Davacının iddiasında birden fazla hukuki gerekçeye dayandığı davalar ikincil davalar olarak adlandırılır. Müteahhit davasının özelliği, davacının iddiasında birden fazla hukuki gerekçeye dayanmasıdır. Ortak davada yalnızca bir talep vardır, ancak bu bireysel talep birden fazla hukuki gerekçeye dayanmaktadır.
Davada katılan ne demek?
Kamu davasına katılma (müdahale) başvurusu yetkili makam tarafından kabul edilirse, başvuruyu yapan kişiye müdahil denir. Katılım prosedürü, kamu savcısı tarafından başlatılan ana ceza prosedürüne ek olarak birey tarafından başlatılan ikincil bir ceza prosedürüdür.
Mahkemelerde hüküm veren kişiye ne denir?
ANAYASA Md. 138 – Hâkimler, çalışmalarında bağımsızdırlar; kararlarını Anayasaya, kanuna ve adalete uygun olarak, bilgi ve inançlarına göre verirler. ➢ Hâkimler yetkilerini devletten değil, milletten alırlar ve bu yetkiyi devlet adına kullanırlar.