Akseki’de ne yetişir?
Üzümleri tadıyla öne çıkar. Akseki iklim geçiş kuşağında bulunan bir ilçedir ve üzümleri ortalama 1.000 metre rakımıyla öne çıkar. Bölgede genellikle Trakya ve İlkeren üzüm çeşitleri yetiştirilir.
Akseki’nin neyi meşhur?
Akseki’nin ekşi tarhanası, filizli pilavı, nohutlu et yemeği, eriştesi ve demir tatlısı gibi yöresel lezzetleri tulum peyniri ve balıyla meşhurdur.
Aksekide zeytin yetişir mi?
Ancak Akseki’nin yüksek dağlık kesiminde yetişen zeytin ağaçları 1200 metre rakıma kadar yaşayabiliyor.
Akseki Konya’dan ne zaman ayrıldı?
1872 yılında Alanya’dan ayrılan Akseki, 1901 yılında Konya Vilayetinin bünyesinde bağımsız bir sancak haline geldi.
Akseki hangi maden çıkar?
Bunlar çoğunlukla alüminyum ve barit, ayrıca kuvarsit, kum-çakıl, manganez, kurşun-çinko ve krom mineralizasyonlarıdır. İlde çok sayıda boksit yatağı ve yatağı bulunmaktadır. Bunlar genellikle Alanya, Gündoğmuş, Kaş, İbradi ve Akseki ilçelerinde bulunmaktadır.
Akseki Türk mü?
Ancak Türklükten ve Türk dilinden bihaber olan vicdanlı yöneticiler tarafından isim Akseki olarak değiştirildi. Neyse ki yeni isim Teke Yörüklerinin bir kolu olan Akseki’ye verildi. Görüldüğü gibi Akseki ismi sanıldığı gibi coğrafi özelliğinden değil, mensup olduğu Yörük Türkmen aşiretinden gelmektedir.
Akseki’nin eski ismi nedir?
Batı Toros Dağları’nın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki ilçesinin tarihi Roma İmparatorluğu’na kadar uzanmaktadır. O zamanlar Marla (Marulya) adıyla anılan ilçe, 1872 yılına kadar Akseki adıyla Alanya’ya ve ardından Antalya’ya bağlıydı.
Akseki’den ne alınır?
Akseki’den ayrılmayanlar için hayvancılık, arıcılık, ağaççılık, kardelen, salep, kekik ve yumurta yağı, peynir ve tereyağı ticareti başlıca geçim kaynaklarıdır.
Akseki’de deniz var mı?
Deniz yoluyla ulaşılabilen Akseki Koyu, berrak denizi, serin suları ve güzel plajıyla görülmeye değerdir.
Türkiye’nin en kaliteli zeytini nerede?
Ege bölgesi Türkiye’nin zeytinliklerinin kalbidir. Aydın, İzmir, Muğla ve Balıkesir gibi iller ülkenin en kaliteli zeytinlerini üreten bölgelerdir. Bu bölgede yetiştirilen sofralık zeytinler arasında özellikle Edremit ve Ayvalık zeytinleri önemli bir yer tutar.
En iyi zeytinyağı nerenin?
Zeytinyağı denince akla ilk gelen yer Ayvalık’tır. Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesi zeytinyağı üretiminde önde gelen bölgelerden biridir. Bölgede doğal olarak yetişen zeytin meyvelerinin çeşitli işlenmesiyle üretilen zeytinyağı çeşitleri aroma bakımından farklılık göstermektedir.
Dünyada en iyi zeytin nerede yetişir?
Suriye, Lübnan ve Ürdün: Bu ülkeler de zeytin yetiştirilen bölgeler arasındadır. Fas: Kuzey Afrika’da Fas, zeytin üretiminde önemli bir rol oynar. Amerika: Amerika Birleşik Devletleri: Kaliforniya eyaleti, ABD’de zeytin yetiştiriciliğinde lider bölgedir.
Akseki Alevi mi?
Akseki ve çevresinde birçok Alevi dergahı kurdular. Akseki Türkmenlerinin çoğunluğu Avşar kabilesinden Yıldızhan’ın soyundan geliyor.
Aksekiler nereden gelmiştir?
Akseki, eski adıyla Marla, Toros Dağları’nda kurulmuştur. Daha sonra Selçuklu ve Osmanlı egemenliğine giren ilçede Roma İmparatorluğu’ndan beri toplulukların yaşadığı bilinmektedir. Malazgirt Savaşı’ndan sonra Türk varlığı her geçen gün artmış ve çoğunlukla Oğuzların Afşar boyuna mensup Türkmenler tarafından yerleşilmiştir.
Akseki’nin nüfusu ne kadar?
NÜFUS: Akseki’nin nüfusu 2015 yılı itibarıyla 11.088’dir. Bu nüfusun 5.558’i erkek, 5.558’i kadındır.
Akseki eskiden nereye bağlıydı?
Batı Toros Dağları’nın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki ilçesinin tarihi Roma İmparatorluğu’na kadar uzanmaktadır. O zamanlar Marla (Marulya) adıyla anılan ilçe, 1872 yılına kadar Akseki adıyla Alanya’ya ve ardından Antalya’ya bağlıydı.
Akseki hangi ilçeye yakın?
Doğuda Gündoğmuş ve Bozkır ilçeleri, batıda Manavgat ve İbradı ilçeleri, kuzeyde Beyşehir ve Seydişehir ilçeleri, güneyde ise Manavgat ve Gündoğmuş ilçeleri bulunmaktadır.
Akseki köy mü?
Sivrice şehir merkezine 28 km uzaklıkta, Karakaya Baraj Gölü’nün hemen kıyısında yer almaktadır. Doğusunda; Kuzeyinde Uslu köyü; Batısında Kalaba ve Kösebayır köyleri; Kılıçkaya köyüne komşu olan Akseki köyü ise dağlık bir araziye sahiptir. Alaattin köyünün kuruluşu 14. yüzyıla dayanmaktadır.
Akseki ne zaman Antalya’ya bağlandı?
O dönemde Marla (Marulya) adıyla anılan ilçe, 1872 yılına kadar Akseki adıyla Alanya’ya, daha sonra da Antalya’ya bağlıydı. Manavgat ve Seydişehir ilçelerinin kurulmasıyla çok sayıda köy bu ilçelere bağlandı.